Vino Santo Trentino
„Święte wino” z Valle dei Laghi — jedyne w swoim rodzaju, naturalnie dosładzane suszeniem winogron Nosiola na ażurowych matach (arèle) aż do… Wielkiego Tygodnia. Wtedy tradycyjnie je się je tłoczy, a po bardzo wolnej fermentacji dojrzewa latami w małych beczkach. To lokalna duma Trentino, często nazywana „passito dei passiti” – „passito wszystkich passito”.
Jak powstaje?
- Szczep: przede wszystkim Nosiola (min. 85% wg specyfikacji DOC).
- Suszenie: grona z rzadkimi „luźnymi” kiściami leżakują na arèle w przewiewnych strychach; pomaga wiatr Ora znad Gardy.
- Tłoczenie: w Wielkim Tygodniu (stąd nazwa „Vino Santo”).
- Dojrzewanie: min. do 1 listopada trzeciego roku po zbiorach (DOC); styl: bursztynowe, słodkie, ale z żywą kwasowością.
- Tradycja & ochrona: produkt Presidium Slow Food o bardzo ograniczonej produkcji.
Smak w kieliszku
Aromaty suszonej figi, daktyli, miodu, kandyzowanych owoców, orzechów; elegancka słodycz zbalansowana świeżością klimatu alpejskiego. Wino do kontemplacji, ale i świetne do stołu.
Z czym pić w Campiglio?
- Sery z niebieską pleśnią (Gorgonzola, lokalne blue) – klasyczne połączenie „sól + słodycz”.
- Desery regionalne: zelten, sucha pasticceria, tarty orzechowe.
Gdzie spróbować
W kartach restauracji i barów w centrum Campiglio (kieliszki przy aperitivo i po kolacji) oraz podczas wydarzeń w Valle dei Laghi poświęconych Nosioli i Vino Santo (np. DiVinNosiola).
Ciekawostka
Pierwsze wzmianki o Vino Santo z tych okolic sięgają co najmniej XVI w., a lokalnie mówi się o nim „passito dei passiti” z powodu najdłuższego naturalnego suszenia wśród win tego typu.
Na zdrowie — i koniecznie spróbuj kieliszka do kawałka zelten lub kremowego niebieskiego sera!