Carne salada
Klasyk kuchni Trentino, który bardzo często pojawia się w kartach w Madonnie di Campiglio. Carne salada to chuda wołowina peklowana „na sucho” w soli i ziołach, dojrzewająca w naturalnej zalewie. Danie narodziło się w okolicach Garda Trentino (Arco, Tenno) już w XV wieku — mięso konserwowano tak, by przetrwało długie miesiące. Dziś to jedna z najbardziej rozpoznawalnych specjalności regionu (chroniona lokalnie m.in. oznaczeniem De.Co.), serwowana zarówno na surowo, jak i na ciepło.
Jak się ją je?
- Cruda / carpaccio – bardzo cienkie plastry skrapia się oliwą z Garda, czasem sokiem z cytryny, podaje z rukolą i płatkami sera. Czysty smak mięsa i ziół.
- Alla piastra (na płycie/grillu) – krótko obsmażona; klasyczny zestaw to carne salada e fasoi (fasola) oraz często porcja polenty. Komfortowe, sycące danie po nartach.
Z czego powstaje?
Z wybieranych, chudych części wołowiny (np. górna lub dolna zrazowa). Mięso naciera się solą, jałowcem, czosnkiem, pieprzem, liściem laurowym, rozmarynem i innymi ziołami, po czym przez kilka tygodni dojrzewa w chłodzie — z przerwami na „masaż”, który równomiernie rozprowadza przyprawy i sok mięsa.
Gdzie spróbować w Campiglio?
Szukaj jej w restauracjach w centrum oraz w malgach i schroniskach „w kwocie”. W wielu miejscach dostaniesz dwie wersje: lekkie carpaccio na przystawkę i porcję „alla piastra” z fasolą/polentą na danie główne. Po więcej adresów zajrzyj do naszej strony głównej „Gdzie zjeść” oraz przewodnika regionu Dove mangiare.
Dobre parowanie
- kieliszek Trentodoc do wersji na surowo,
- czerwone, świeże wino z Dolomitów do wersji na ciepło.
Smacznego — i koniecznie spróbuj „carne salada e fasoi” podczas pobytu w Campiglio!