Vino Santo Trentino

„Święte wino” z Valle dei Laghi — jedyne w swoim rodzaju, naturalnie dosładzane suszeniem winogron Nosiola na ażurowych matach (arèle) aż do… Wielkiego Tygodnia. Wtedy tradycyjnie je się je tłoczy, a po bardzo wolnej fermentacji dojrzewa latami w małych beczkach. To lokalna duma Trentino, często nazywana „passito dei passiti” – „passito wszystkich passito”.

Jak powstaje?

  • Szczep: przede wszystkim Nosiola (min. 85% wg specyfikacji DOC).
  • Suszenie: grona z rzadkimi „luźnymi” kiściami leżakują na arèle w przewiewnych strychach; pomaga wiatr Ora znad Gardy.
  • Tłoczenie: w Wielkim Tygodniu (stąd nazwa „Vino Santo”).
  • Dojrzewanie: min. do 1 listopada trzeciego roku po zbiorach (DOC); styl: bursztynowe, słodkie, ale z żywą kwasowością.
  • Tradycja & ochrona: produkt Presidium Slow Food o bardzo ograniczonej produkcji.

Smak w kieliszku

Aromaty suszonej figi, daktyli, miodu, kandyzowanych owoców, orzechów; elegancka słodycz zbalansowana świeżością klimatu alpejskiego. Wino do kontemplacji, ale i świetne do stołu.

Z czym pić w Campiglio?

  • Sery z niebieską pleśnią (Gorgonzola, lokalne blue) – klasyczne połączenie „sól + słodycz”.
  • Desery regionalne: zelten, sucha pasticceria, tarty orzechowe.

Gdzie spróbować

W kartach restauracji i barów w centrum Campiglio (kieliszki przy aperitivo i po kolacji) oraz podczas wydarzeń w Valle dei Laghi poświęconych Nosioli i Vino Santo (np. DiVinNosiola).

Ciekawostka

Pierwsze wzmianki o Vino Santo z tych okolic sięgają co najmniej XVI w., a lokalnie mówi się o nim „passito dei passiti” z powodu najdłuższego naturalnego suszenia wśród win tego typu.

Na zdrowie — i koniecznie spróbuj kieliszka do kawałka zelten lub kremowego niebieskiego sera!